Casus

Casus

Syndroom van Wallenberg

| Diederik de Bruin is 54 jaar. Hij woont op zichzelf, maar wordt verzorgd door een buurvrouw. Zij zet elke dag eten buiten voor zijn deur, in de hoop dat hij het op zal eten. De Bruin is al drie jaar niet meer op straat geweest. Hij heeft een infarct in zijn hersenstam doorgemaakt en lijdt hierdoor aan het syndroom van Wallenberg. Hij is altijd duizelig en heeft evenwichtsstoornissen. De slikproblemen, die hij meteen na het CVA had, zijn in de loop van de tijd wat afgenomen. Toch verslikt hij zich nog steeds regelmatig en hij durft daarom nauwelijks te eten. Lees meer »

Casus

Parasitaire huidinfectie

| In september meldt Maurits Welkoop (38) zich op het spreekuur. Hij is op vakantie in Guatemala geweest waar hij onder meer een lange kanotocht over de Rio Dulce heeft ondernomen. Sinds een week heeft hij een ‘pukkel’ op zijn hoofd, die niet wil genezen. Er komt regelmatig wat bloederig vocht uit. Welkoop heeft geen koorts en geen pijn. De plek jeukt een beetje. Hij wil graag weten of het kwaad kan. Lees meer »

Casus

52-jarige man met meralgia paraesthetica

| Een 52-jarige man met gloeiende, prikkende pijn aan de laterale voorzijde van zijn bovenbeen komt op het spreekuur. De pijn wordt erger als hij begint te lopen. Zijn been voelt verdoofd aan ten opzichte van de andere zijde. Er is geen bewegingsbeperking in de heup. Bij hyperextensie van de heup komt er rek op de zenuw en kunnen de klachten worden uitgelokt/verergerd. Het gebied van de paresthesie of dysesthesie is een afgrensbaar gebied en er is geen motorische uitval. Lees meer »

Casus

De suppletie van vitamine-D bij ouderen

| Truus de Waard is een 84-jarige, vitale vrouw. Zij komt op het spreekuur, omdat ze al weken zo’n pijn in haar bovenbenen heeft. Ook is ze doodmoe. Onlangs is ze gevallen. In haar voorgeschiedenis ziet de huisarts een hypertensie waarvoor De Waard hydrochloorthiazide gebruikt. Ze gebruikt verder geen medicatie. Bij lichamelijk onderzoek vindt de huisarts geen bijzonderheden. Ook het neurologisch onderzoek laat geen bijzonderheden zien; er is geen krachtsverlies en er zijn geen aanwijzingen voor een polyneuropathie. Truus de Waard weegt 57 kilo. Lees meer »

Casus

Een zwelling in het scrotum

| De 22-jarige Lars Verhoog verschijnt op het spreekuur met een sinds enkele weken bestaande zwelling in de balzak links die geleidelijk in grootte is toegenomen. In het verleden werd vanwege een niet-ingedaalde bal een orchidopexie links uitgevoerd. Bij het lichamelijk onderzoek is een zwelling van de linkerbal te zien. Bij palpatie wordt een vaste niet-pijnlijke tumor palpabel in de linkerbal ontdekt. Lees meer »

Casus

Tintelingen in de voet bij patiënt met diabetes type 1

| Menno Zuijderduin (59) is bekend met diabetes type 1. Hij is altijd goed ingesteld op insuline. De laatste tijd heeft hij last van tintelingen in zijn voeten. Hij heeft minder gevoel in zijn voeten en wondjes genezen minder snel. Hij vertelt de huisarts dat hij ’s nachts soms pijnscheuten in zijn voeten heeft. De huisarts ziet verkleuringen aan de tenen en vermoedt een diabetische voet door neuropathie. Lees meer »

Casus

‘Mijn man kan niets meer onthouden’

| De huisarts wordt geroepen bij een 67-jarige gepensioneerde man, die niet vaak het spreekuur bezoekt. Hij is punctueel van karakter en heeft episodisch astmatische klachten. Zijn echtgenote vertelt dat haar man sinds enkele uren niets meer kan onthouden. Hij is normaal wakker geworden en opgestaan en heeft deelgenomen aan het ochtendritueel van ontbijt en krant. Daarna is hij zich gaan douchen en aankleden. Toen hij om ongeveer half elf de kamer binnenkwam, merkte zijn vrouw dat er iets niet klopte: hij bleef steeds vragen hoe laat hij was opgestaan. Een bijzondere vorm van geheugenverlies. Lees meer »

Casus

Pijn in de rechterflank: niersteenaanval

| De echtgenote van een 37-jarige man belt de huisarts. Haar man heeft sinds enkele uren een heftige pijn in de rechterflank met misselijkheid en neiging tot braken. De urine zou donker gekleurd zijn. De huisarts denkt aan nierstenen, maar moet aanvullende vragen stellen. Wat is het verdere beleid? Lees meer »

Casus

Hartklepvervanging bij vitale ouderen

| Marga Kuipers, een actieve 85-jarige vrouw, komt bij de huisarts met klachten van pijn op de borst. Zij merkt dat zij geleidelijk aan lichamelijke beperkingen voelt bij huishoudelijk werk en bij het doen van de boodschappen. Ze is sneller moe. Bij lichamelijk onderzoek valt hoge bloeddruk op en een ruw systolisch geruis aan het hart, voorgeleid naar de tweede intercostaalruimte rechts en de carotiden. Ze vertelt de huisarts open te staan voor behandeling, ondanks haar hoge leeftijd. Lees meer »