Casus

Preview1E02XUM0-120x80

Casus

66-jarige man die meer moeite heeft gekregen met de ontlasting

| Jaap van Tol, 66 jaar, bezoekt het spreekuur. De huisarts kent hem al jaren als levensgenieter. Van Tol is door zijn vrouw naar het spreekuur gestuurd, omdat hij de afgelopen paar maanden 4 kilo is afgevallen. Zijn vrouw is bang voor suikerziekte. Tijdens het consult vertelt patiënt min of meer terloops dat hij de laatste tijd veel meer moeite heeft met de ontlasting; waar hij vroeger tweemaal per dag op vaste tijden ontlasting had, komt de ontlasting nu moeilijker en slaat hij wel eens een dag over. Lees meer »

Preview

Casus

Neuropathie mogelijk door een vitamine B6-intoxicatie

| Kees Bakker is een 84-jarige man. Hij heeft pijn in zijn onderbenen en kan moeizamer lopen. Bij onderzoek valt onmiddellijk een hanetred op van zijn rechter been. De huisarts ziet een parese van de voetheffers, reflexen zijn verder op orde, duidelijk verminderde sensibiliteit aan beide voeten. Hij heeft geen rugklachten en de proef van Lasègue is negatief. Op verdenking van neuropathie wordt aanvullend lab verricht. Daarbij wordt een vitamine B6 gevonden van 3032 nmol/l (normaalwaarden 51-183), daarnaast is er een licht verhoogd gehalte van vitamine B1 en foliumzuur. Lees meer »

PreviewK30D9YGZ

Casus

Jonge leraar met subacute endocarditis

| Een 32-jarige leraar komt na een vakantie in Duitsland ziek thuis en gaat naar de huisarts. Deze denkt op grond van de koorts en kortademigheid aan een luchtweginfectie en schrijft hem tien dagen amoxicilline voor. Aanvankelijk verbeteren de klachten, maar ongeveer een week later komen de klachten terug. Een week later komt ook de koorts weer terug (38–38,5 °C), neemt de eetlust af en valt hij 6 kg af. Hij krijgt ook een doffe hoofdpijn in het voorhoofd en een stekend gevoel op de borst. De huisarts besluit de patiënt te laten opnemen in het ziekenhuis. Lees meer »

Preview

Casus

27-jarige man met Henoch-Schönlein-purpura

| Wouter Berkelaar (27) komt op het spreekuur met niet-wegdrukbare rode vlekjes op beide benen. Sommige jeuken en het aantal plekjes neemt toe: van voeten naar onderbenen en nu zelfs naar bovenbenen. De patiënt denkt zelf aan een allergische reactie, mogelijk op sushi. Bij navraag vertelt hij dat hij enkele weken geleden keelpijn heeft gehad, met koorts. Verder voelt hij zich nu goed. Lees meer »

M

Casus

Meisje met ziekte van Cushing

| De 18-jarige Betty heeft een afspraak op het spreekuur. Ze woont thuis met haar jongere broertje en haar beide ouders. De huisarts heeft haar nog nooit gezien. Ruim vier jaar geleden bezocht ze voor het laatst een collega van de huisarts met wat schilfering in het gezicht. Ze komt nu samen met haar moeder. Haar klacht is dat ze nu al twee keer een menstruatie heeft overgeslagen en ze vraagt zich af of dit kwaad kan. Lees meer »

PreviewY9PZNK0N

Casus

Vrouw (78) met urineverlies door medicijn

| Marja de Visser (78) komt bij de huisarts voor controle van haar depressie. Haar man is een anderhalf jaar geleden overleden waarna ze steeds somberder is geworden. De Visser krijgt nu amitryptinine 75mg, dit werkt goed. Ze vertelt opgelucht dat het beter gaat. Aan het einde van het consult, vertelt ze opeens dat ze in toenemende mate last heeft van urineverlies en vraagt ze of ze geen recept kan krijgen voor incontinentiemateriaal. Lees meer »

Woman covering her breast

Casus

69-jarige vrouw met verborgen gehouden mammacarcinoom

| Mevrouw De Jager is 69 jaar. Zij komt zelden bij haar huisarts, maar wegens aanhoudende hoest en verkoudheid is zij recent op consult geweest. Als de huisarts haar onderzoekt, valt het hem op dat de linkerborst veel groter is dan de rechter. Bij palpatie vindt hij een grote tumor in de linkerborst. Bij doorvragen, blijkt mevrouw al eerder zelf een knobbel gevoeld te hebben, maar zij is hiermee nooit naar de huisarts toegekomen omdat zij bang is voor kanker en verminking. Ongeveer dertig jaar geleden is haar moeder ondanks uitgebreide behandeling overleden aan borstkanker. Lees meer »

Voorbehoedsmiddelen def

Casus

Jonge vrouw met bloedverlies bij pilgebruik

| Chantal (22) bezoekt het spreekuur van de huisarts omdat ze ondanks pilgebruik steeds tussentijds wat bloed verliest. Dit vindt ze erg vervelend. Chantal studeert Frans en reist graag en vaak naar Frankrijk. Ze gebruikt al jaren de pil (M30, met 30 mcg ethinylestradiol). Ze heeft geen andere klachten, zoals buikpijn of overmatige afscheiding. Verder anamnese levert niet veel op, behalve dat ze rookt. De relatie met haar vriend is een half jaar verbroken. Soms heeft ze een los seksueel contact. ‘Moet ik misschien een andere pil?’ vraagt ze. Lees meer »

41045_2017_21_Fig1_HTML

Casus

Acute pancreatitis door alcoholgebruik

| Eldert van der Zee is 42 jaar en heeft een blanco medische voorgeschiedenis. Zijn bouwbedrijf is failliet gegaan en hij is gescheiden. Door de stress is hij weer gaan roken en hij drinkt dagelijks drie tot vier biertjes. De laatste dagen voelt hij zich niet goed en heeft hij vage pijnklachten in de bovenbuik. Op een avond voelt hij zich niet goed en krijgt hij hevige steken in zijn maagstreek die uitstralen naar de linkerflank. Hij is misselijk en moet braken. Hij neemt contact op met de dokterspost. De huisarts gaat naar hem toe. Lees meer »

41045_2017_23_Fig2_HTML

Casus

Destructieve jicht bij diabetes en vaatlijden

| De 80-jarige Maria van Nijveld meldt zich op de poli van de podotherapeut binnen het ziekenhuis, met zeer wisselend ingestelde diabetes type 2. Deze wordt gecompliceerd door onder meer retinopathie (status na laserbehandeling beiderzijds), nefropathie met microalbuminurie en perifere neuropathie, coronair lijden en een ischemisch cerebrovasculair accident (ICVA). Lees meer »