Kun je door niet te ontbijten diabetes bevorderen?

Al langer zijn er tekenen die erop wijzen dat het structureel overslaan van het ontbijt door kinderen voor lagere biochemische markers zorgt die gerelateerd zijn aan het ontstaan van diabetes mellitus. Het is de vraag of dat werkelijk zo is.

Donin et al. onderzochten dit in een onderzoek waarin bij kinderen van 9-10 jaar oud naar hun ontbijtgewoonten werd gevraagd. De onderzoekers vroegen de schoolgaande kinderen hoe vaak ze per week ontbeten en hoe hun ontbijt eruitzag. Ze deden dit bij meer dan 4000 kinderen van 200 verschillende scholen. Tegelijkertijd werden spiegels, nuchtere glucose, HbA1c en cholesterol gemeten.

Nuchter insulinespiegels

Uit de resultaten bleek dat kinderen die minder vaak ontbeten hogere nuchter insulinespiegels hadden en een hogere insulineresistentie hadden. Ook het ontbijt zelf had een voorspellende waarde: kinderen die een op graan gebaseerd ontbijt gebruikten, hadden een lagere insulineresidentie dan kinderen die een ontbijt aten met minder vezels.

Gezond ontbijten

Volgens de onderzoekers bewijst dit nog niet dat gezonder ontbijten op kinderleeftijd leidt tot minder diabetes, maar het onderzoek onderbouwt wel het advies om gezond te ontbijten. Het vezelrijke ontbijt is ook in lijn met de richtlijnen van het NHG waarin een gezonde voeding met onder meer vezelrijke koolhydraten wordt aangeraden. Gezien de grote spreiding in het wel of niet ontbijten en de samenstelling van het ontbijt is het nuttig voor huisartsen vaker te vragen naar hoe patiënten ontbijten.

Foto: PicScout


Tip

Een goed ontbijt: minder kans op DM2?, Jurgen Damen, Huisarts en Wetenschap 3-2015

Onderzoek: Donin AS, et al. Regular breakfast consumption and type 2 diabetes risk markers in 9- to 10-year-old children in the Child Heart and Health Study in England (CHASE): a cross sectional analysis. PLoS Med 11

Nieuwe NDF Voedingsrichtlijn Diabetes, Voedingszorg voor diabetespatiënten op maat