patiënt

Q & A

Wat is belangrijk in non-verbale communicatie?

| Als huisarts in opleiding ben ik veel aan het oefenen met het voeren van consulten. Daarbij heb ik ontdekt dat non-verbale communicatie een belangrijke factor is. Waar moet ik op letten tijdens een gesprek met een patient? Erik Ranzijn organisatiepsycholoog, directeur Roovos Organisatieontwikkeling geeft antwoord. Lees meer »

Q & A

Voor welke groepen patiënten gelden andere declaratieregels?

| Huisartsen kennen het zogeheten passantentarief, dat geldt voor patiënten die op bezoek is in een andere plaats en daar ziek wordt. Passantentarieven zijn hogere bedragen omdat er geen inschrijfgeld betaald wordt. Er zijn nog meer bijzondere groepen patiënten voor wie andere regels gelden bij het declareren. Welk groepen zijn dat? Lees meer »

Q & A

Ik heb een medische fout gemaakt, wat nu?

| Een paar weken geleden heb ik bij een kwetsbare patiënt onjuiste medicatie voorgeschreven, waardoor ziekenhuisopname nodig was. Gelukkig is de patiënt weer opgeknapt maar het zit mij niet lekker. Hoe kan ik het best omgaan met een dergelijke medische fout? Auteurs van het Handboek Medische Professionaliteit: Lees meer »

Q & A

Hoe kan ik zelfmanagement bij de diabetespatiënt stimuleren?

| Bij de behandeling van chronische aandoeningen zoals diabetes en COPD ligt de nadruk op het behalen van de ‘indicatoren’ zoals laag LDL en HbA1c. Voor de patiënt zijn de adviezen lang niet altijd makkelijk uitvoerbaar, zeker als het gaat over leefstijlaanpassing zoals stoppen met roken. Ook voor de zorgverlener is dat frustrerend. Hoe kan ik dat nou het beste doen in de spreekkamer? Lees meer »

Achtergrond

Meetinstrumenten voor de impact van kanker

| Voor de invloed van het hebben van kanker op de psyche van de patiënt en zijn sociaal welbevinden, bestaat onder meer de Richtlijn detecteren behoefte psychosociale zorg. Met de zogeheten Lastmeter, een kort gevalideerd screeningsinstrument, wordt een quickscan gemaakt van de belangrijkste problemen die een patiënt met kanker ervaart en de lijdensdruk die dit geeft. Een overzicht van meetinstrumenten voor screening en individuele diagnostiek. Lees meer »

Q & A

Hoe ga ik om met migranten met psychische problematiek?

| Huisartsen zullen de komende tijd vaker te maken krijgen met migranten met psychische problematiek. Communicatie met de patiënt is vaak lastig en cultuurverschillen en doorgemaakte (verlies)ervaringen spelen een belangrijke rol. Welke gereedschappen heeft de huisarts om de klachten uit te vragen? Mustafa Çatak en Rob van Dijk geven antwoord in Bijblijven. Lees meer »

Q & A

Hoe ga ik om met agressieve patiënten?

| Huisartsen en andere medewerkers in de praktijk zien af en toe boze of agressieve patiënten. De patiënt wil nú een afspraak met de dokter of toch die doorverwijzing die de huisarts niet wil geven. Hoe kunnen zij zichzelf en de andere personeelsleden beter wapenen tegen agressief gedrag? Auteurs van het boek Conflicten en agressie in de medische praktijk beantwoorden deze vraag. Lees meer »