Hoe bereid ik me goed voor op onverwachte situaties tijdens visites?

In mijn vak als huisarts krijg ik af en toe te maken met agressieve patiënten of onveilige situaties. Vooral bij de visites weet ik niet altijd wat ik zal aantreffen. Hoe bereid ik me goed voor? De auteurs van het boek Conflicten en agressie in de medische praktijk geven antwoord op deze vraag.

Bij een huisbezoek zijn gedragingen van patiënten niet altijd voorspelbaar, zeker als criminaliteit, drugs en alcohol een rol spelen. U als arts betreedt het territorium van de patiënt. Blijkt bij huisbezoek dat de situatie vrij snel onveilig wordt of dat de patiënt en andere aanwezigen de arts belemmeren in uw werk, dan moet u weer vertrekken. Aanbellen hoeft niet te betekenen dat de arts ook beslist naar binnen moet.

Ruimte verlaten

Zo’n situatie doet zich voor als er een hond in huis is. Vraag voor u naar binnen gaat het dier in een aparte kamer op te sluiten, aan te lijnen of de tuin in te sturen. Ook ‘publiek’ dat door u als onveilig wordt ervaren, kunt u voorafgaand aan het consult vragen de ruimte te verlaten. Als u gaat zitten tijdens een door u als onveilig ervaren huisbezoek, neemt u plaats op een hoge, rechte stoel en dicht bij de deur om in geval van nood snel te kunnen vertrekken. U laat uw assistente of partner weten waar u naartoe gaat, hoe laat u daar bent en hoe lang en wanneer uw assistente of partner u terug kan verwachten. U maakt afspraken over wat er gedaan moet worden als u niet terug bent op het gestelde tijdstip. U vertelt of u telefonisch bereikbaar bent.

Code

U spreekt eventueel een telefonische code af als u hulp (bijvoorbeeld van de politie) nodig heeft en welke stappen de assistente of partner daarvoor moet nemen.
Kleding kan meer of minder comfortabel zijn in potentieel gevaarlijke situaties. Stropdassen en sjaaltjes kunnen gemakkelijk vastgepakt worden en als wurgmiddel worden gebruikt.
De tas dragen en bewaken betekent dat de arts meestal maar één hand vrij heeft. Voor sommigen is de tas een interessant object, vanwege de veronderstelling dat er geld of medicamenten in zitten, die de moeite van het stelen waard zijn. Het is dus beter om deze in de auto te laten.

Bron: Praktische huisartsgeneeskunde nr. 4/2017

Foto: PicScout


Tip

Waarneemgids, ISBN: 9789036806497

Een eigen praktijk, Hét handboek voor de startende huisarts, Yuri Fisscher, Caroline van Bemmel

Praktijkinfo

Handboek medische professionaliteit, D.G. van Tol, M.J. de Bree, H. Dekker, T. van der Molen

Moet ik daarover beslissen? (Huisarts, de passende stijl van leidinggeven kiezen en haar adequaat begeleiden. Theorie en oplossingen) uit: Samenwerkingsperikelen in de huisartspraktijk,  Annette Berendsen, Jan Schuling

Conflicten en agressie in de medische praktijk, Douwe de Vries, Geuk Schuur

Voorkant