Oncologie

Achtergrond

Nieuwe test kan risico op erfelijke vorm van darmkanker voorspellen

| Onderzoekers van het LUMC en de University of Utah (VS) hebben een manier ontwikkeld om betrouwbaar het risico op een erfelijke vorm van darmkanker te voorspellen. Mensen die verdacht worden op Lynch-syndroom krijgen zo meer duidelijkheid. De resultaten van het onderzoek staan in het wetenschappelijke tijdschrift Genetics in Medicine. Lees meer »

Q & A

Waar let de huisarts op bij follow-up van chirurgisch verwijderd melanoom?

| De diagnose melanoom begint meestal bij de huisarts, en ook later in het traject van behandeling en follow-up is de huisarts vaak het aanspreekpunt van de patiënt. Waar moet de huisarts in de follow-up fase na het chirurgische verwijderen van een melanoom alert op zijn? In Ontwikkelingen in de oncologie wordt het antwoord gegeven. Lees meer »

Casus

Patiënt met een nodulus in de hals

| Een vrouw van 45 jaar bezoekt de huisarts. Ze voelt sinds enkele maanden een pijnloos ‘bolletje’ (nodulus) laag rechts in de hals en is hierover ongerust. Ze verkeert verder in een goede gezondheid. Ze werkt als hulp in de huishouding, rookt een pakje sigaretten per dag sinds achttien jaar en drinkt incidenteel alcohol. Welke vragen zijn van belang om meer duidelijkheid over de precieze oorzaak te krijgen? Lees meer »

Achtergrond

De prognose van melanoom op grond van breslowdikte

| De diagnose melanoom begint meestal bij de huisarts, en ook later in het traject van behandeling en follow-up is de huisarts vaak het aanspreekpunt van de patiënt. De prognose van een melanoom wordt onder meer bepaald door de breslowdikte Lees meer »

Kleine klachten

Lymfoedeem door een secundaire oorzaak

| Bij lymfoedeem na het 35e levensjaar is vaak sprake van de secundaire variant, bijvoorbeeld als gevolg van een oncologisch proces. Bij het lichamelijk onderzoek door de huisarts zijn inspectie en palpatie van groot belang. Ook is het belangrijk te letten op lokalisatie, symmetrie, asymmetrie, vorm en kleur. Lees meer »

Kleine klachten

Naevus naevocellularis

| Een naevus naevocellularis is een goedaardige huidafwijking, die berust op een overmaat van naevuscellen. Men spreekt ook wel van een naevus pigmentosus of moedervlek. Er zijn aangeboren en verworven moedervlekken. Maligne degeneratie komt zelden voor. Toch is de terechte vraag van patiënten aan huisartsen en dermatologen (10% van de consulten van een dermatoloog draait om deze vraag) of een bepaalde moedervlek goedaardig is of niet. Lees meer »

Q & A

Is verhoorning bij actinische keratose altijd wit?

| Een actinische keratose (synoniemen: keratosis solaris , keratosis actinica , keratosis senilis , seniele keratose) is een premaligne epitheliale aandoening van de huid met focaal abnormale proliferatie en differentiatie van keratinocyten, veroorzaakt door (overmatige) expositie aan ultraviolet licht. Is de verhoorning altijd wit? Lees meer »

Casus

66-jarige man die meer moeite heeft gekregen met de ontlasting

| Jaap van Tol, 66 jaar, bezoekt het spreekuur. De huisarts kent hem al jaren als levensgenieter. Van Tol is door zijn vrouw naar het spreekuur gestuurd, omdat hij de afgelopen paar maanden 4 kilo is afgevallen. Zijn vrouw is bang voor suikerziekte. Tijdens het consult vertelt patiënt min of meer terloops dat hij de laatste tijd veel meer moeite heeft met de ontlasting; waar hij vroeger tweemaal per dag op vaste tijden ontlasting had, komt de ontlasting nu moeilijker en slaat hij wel eens een dag over. Lees meer »

Achtergrond

De rol van de huisarts bij oncologische aandoeningen

| In een gemiddelde huisartspraktijk van ruim 2.100 patiënten ziet een huisarts per jaar 25 nieuwe volwassen patiënten met kanker, en 73 volwassen patiënten die 0 tot 9 jaar geleden de diagnose kanker hebben gekregen. In de eerste 2 jaar na de diagnose hebben patiënten met kanker 11 contacten met de huisartsenpraktijk, ruim twee keer zoveel als het gemiddeld aantal contacten van alle volwassen Nederlanders. Twee tot 3 contacten zijn direct gerelateerd aan kanker. Lees meer »