Oncologie

978-90-368-0451-6_14_Fig12_HTML

Kleine klachten

Naevus naevocellularis

| Een naevus naevocellularis is een goedaardige huidafwijking, die berust op een overmaat van naevuscellen. Men spreekt ook wel van een naevus pigmentosus of moedervlek. Er zijn aangeboren en verworven moedervlekken. Maligne degeneratie komt zelden voor. Toch is de terechte vraag van patiënten aan huisartsen en dermatologen (10% van de consulten van een dermatoloog draait om deze vraag) of een bepaalde moedervlek goedaardig is of niet. Lees meer »

step0001

Q & A

Is verhoorning bij actinische keratose altijd wit?

| Een actinische keratose (synoniemen: keratosis solaris , keratosis actinica , keratosis senilis , seniele keratose) is een premaligne epitheliale aandoening van de huid met focaal abnormale proliferatie en differentiatie van keratinocyten, veroorzaakt door (overmatige) expositie aan ultraviolet licht. Is de verhoorning altijd wit? Lees meer »

Preview1E02XUM0-120x80

Casus

66-jarige man die meer moeite heeft gekregen met de ontlasting

| Jaap van Tol, 66 jaar, bezoekt het spreekuur. De huisarts kent hem al jaren als levensgenieter. Van Tol is door zijn vrouw naar het spreekuur gestuurd, omdat hij de afgelopen paar maanden 4 kilo is afgevallen. Zijn vrouw is bang voor suikerziekte. Tijdens het consult vertelt patiënt min of meer terloops dat hij de laatste tijd veel meer moeite heeft met de ontlasting; waar hij vroeger tweemaal per dag op vaste tijden ontlasting had, komt de ontlasting nu moeilijker en slaat hij wel eens een dag over. Lees meer »

Preview6CHNLO9T

Achtergrond

De rol van de huisarts bij oncologische aandoeningen

| In een gemiddelde huisartspraktijk van ruim 2.100 patiënten ziet een huisarts per jaar 25 nieuwe volwassen patiënten met kanker, en 73 volwassen patiënten die 0 tot 9 jaar geleden de diagnose kanker hebben gekregen. In de eerste 2 jaar na de diagnose hebben patiënten met kanker 11 contacten met de huisartsenpraktijk, ruim twee keer zoveel als het gemiddeld aantal contacten van alle volwassen Nederlanders. Twee tot 3 contacten zijn direct gerelateerd aan kanker. Lees meer »

Woman covering her breast

Casus

69-jarige vrouw met verborgen gehouden mammacarcinoom

| Mevrouw De Jager is 69 jaar. Zij komt zelden bij haar huisarts, maar wegens aanhoudende hoest en verkoudheid is zij recent op consult geweest. Als de huisarts haar onderzoekt, valt het hem op dat de linkerborst veel groter is dan de rechter. Bij palpatie vindt hij een grote tumor in de linkerborst. Bij doorvragen, blijkt mevrouw al eerder zelf een knobbel gevoeld te hebben, maar zij is hiermee nooit naar de huisarts toegekomen omdat zij bang is voor kanker en verminking. Ongeveer dertig jaar geleden is haar moeder ondanks uitgebreide behandeling overleden aan borstkanker. Lees meer »

Preview

Achtergrond

Specifieke symptomen van colorectale carcinomen

| Specifieke symptomen van colorectale carcinomen zijn mede afhankelijk van de lokalisatie van de tumor in de darm. Rechtszijdige tumoren (coecum en colon ascendens) presenteren zich vaker door algemene verschijnselen als moeheid en malaise of als ijzergebreksanemie. Linkszijdige tumoren leiden vaker tot een veranderd ontlastingspatroon, verlies van zichtbaar slijm of bloed, krampende pijnen of obstructieklachten. Lees meer »

PreviewEN2NOXQP

Achtergrond

Nieuwe rol huisartsen bij screening baarmoederhalskanker

| Van 23 tot en met 29 januari is het Europese Baarmoederhalskanker Preventieweek. Bovendien gaat in 2017 het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker van start. In de nieuwe situatie krijgen vrouwen een brief met de vraag of ze zelf een afspraak willen maken met de huisarts. Bovendien worden bij het uitstrijkje niet meer primair cellen beoordeeld, maar wordt er alleen nog gekeken of het HPV-virus aanwezig is. Pas als dit virus er is, zal er een uitstrijkje gemaakt worden. Lees meer »