Overig

G

Q & A

Het beleid bij wond door honden- of kattenbeet

| Door een beet van hond of kat komen micro-organismen van het dierlijke gebit in de wond. Honden veroorzaken door de wijze van bijten en de anatomie van het gebit vooral scheurwonden en ‘crush’letsel; katten veroorzaken diep penetrerende wondjes. Wat is het beleid bij dergelijke wonden? Lees meer »

978-90-368-1386-0_32_Fig1_HTML

Kleine klachten

Pityriasis rosea

| Pityriasis rosea is een schilferende, soms sterk jeukende huidaandoening, die vooral voorkomt bij jongvolwassenen. Kenmerkend voor pityriasis rosea is een plaque mère, maar afwezigheid hiervan sluit de diagnose niet uit. De aandoening geneest spontaan binnen 2-12 weken. Lokale corticosteroïden of orale antihistaminica kunnen de jeuk verlichten. Lees meer »

978-90-313-8404-4_39_Fig4_HTML

Achtergrond

Panaritium (fijt)

| Panaritium oftewel fijt wordt veelal door een Staphylococcus aureus-infectie veroorzaakt. Deze infectie kan zich door pus uitbreiden naar dieper gelegen structuren zoals de subcutis, de pezen, het gewricht en zelfs tot op het bot. De aandoening is erg pijnlijk. Er moet altijd actie op ondernomen worden. Miskennen van deze aandoening kan ernstige gevolgen hebben voor de functie van de hand. Lees meer »

978-90-368-1394-5_72_Fig2_HTML

Kleine klachten

Spruw bij zuigelingen

| Spruw (Engels: thrush) is een acute pseudomembraneuze Candida-infectie van het mondslijmvlies. De spruw zoals hier besproken heeft niets te maken met de darmaandoeningen tropische en niet-tropische spruw (coeliakie). Lees meer »

Horst van der, Henriëtte

Achtergrond

Henriëtte van der Horst over SOLK: ‘Bij onduidelijkheid moet je verwijzen’

| Huisartsen zien veel patiënten met somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) op hun spreekuur. Wanneer SOLK blijvend zijn of vaak recidiveren kan dit grote consequenties hebben, zoals een verminderde kwaliteit van leven. Henriëtte van der Horst, huisarts en hoogleraar huisartsgeneeskunde bij VUmc, houdt zich al geruime tijd bezig met SOLK en met de vraag hoe huisartsen er het beste mee kunnen omgaan. Lees meer »

PreviewNVJ5OMZ0

Achtergrond

Penetrerend oogletsel

| Bij een penetrerend letsel is de oogbol geopend en is er een open verbinding met de buitenlucht. Een open verwonding wordt meestal door een scherp voorwerp veroorzaakt, bijv. een schaar, mes, glas (o.a. auto-ongevallen), kogeltje, scherpe metaalsplinter (hamer op beitel). Een open verwonding kan ook ontstaan door stompe traumata. Lees meer »

Preview3GGA6UX3

Achtergrond

Mucopolysacharidosen (MPS)

| Mucopolysacharidosen is een groep van autosomaal recessief-erfelijke stapelingsziekten op grond van lysosomale enzymdeficiëntie, gekenmerkt door stapeling van zure mucopolysachariden. Dit leidt, na een aanvankelijk normale ontwikkeling, tot progressieve schade aan diverse orgaansystemen en algehele achteruitgang. Lees meer »

M

Casus

Meisje met ziekte van Cushing

| De 18-jarige Betty heeft een afspraak op het spreekuur. Ze woont thuis met haar jongere broertje en haar beide ouders. De huisarts heeft haar nog nooit gezien. Ruim vier jaar geleden bezocht ze voor het laatst een collega van de huisarts met wat schilfering in het gezicht. Ze komt nu samen met haar moeder. Haar klacht is dat ze nu al twee keer een menstruatie heeft overgeslagen en ze vraagt zich af of dit kwaad kan. Lees meer »

41045_2017_21_Fig1_HTML

Casus

Acute pancreatitis door alcoholgebruik

| Eldert van der Zee is 42 jaar en heeft een blanco medische voorgeschiedenis. Zijn bouwbedrijf is failliet gegaan en hij is gescheiden. Door de stress is hij weer gaan roken en hij drinkt dagelijks drie tot vier biertjes. De laatste dagen voelt hij zich niet goed en heeft hij vage pijnklachten in de bovenbuik. Op een avond voelt hij zich niet goed en krijgt hij hevige steken in zijn maagstreek die uitstralen naar de linkerflank. Hij is misselijk en moet braken. Hij neemt contact op met de dokterspost. De huisarts gaat naar hem toe. Lees meer »