52-jarige man met meralgia paraesthetica

Een 52-jarige man met gloeiende, prikkende pijn aan de laterale voorzijde van zijn bovenbeen komt op het spreekuur. De pijn wordt erger als hij begint te lopen. Zijn been voelt verdoofd aan ten opzichte van de andere zijde. Er is geen bewegingsbeperking in de heup. Bij hyperextensie van de heup komt er rek op de zenuw en kunnen de klachten worden uitgelokt/verergerd. Het gebied van de paresthesie of dysesthesie is een afgrensbaar gebied en er is geen motorische uitval.

Er is een associatie met obesitas, diabetes mellitus, middelbare leeftijd, lokale chirurgie en zwangerschap. Dit syndroom wordt veroorzaakt door compressie van de nervus cutaneus femoralis lateralis ter plaatse van het inguïnaal ligament. Aanvullende diagnostiek is vaak niet noodzakelijk.

Spontane remissie

Vaak treedt spontane remissie op binnen twee jaar. Dus uitleg over het gunstige beloop is een belangrijke taak van de huisarts. Wanneer er redenen zijn om aan te nemen dat de compressie door een externe factor is veroorzaakt, zal deze, voor zover mogelijk, moeten worden weggenomen. De klachten kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een te strakke riem of broek of een mobiele telefoon in de voorste broekzak.

Beleid

De behandeling bestaat uit gewichtsreductie bij overgewicht, zitten met de benen recht naast elkaar (dus niet over elkaar heengeslagen), koelen met ijskompressen en zo nodig NSAID’s of pijnstillende crème. Bij heftige pijn is een echogeleide injectie met een corticosteroïd rondom de zenuw een mogelijkheid (door een radioloog). Dit is beter dan blind prikken in de huisartsenpraktijk, aangezien er een risico is dat u in de zenuw prikt en een letsel veroorzaakt (anatomische ligging varieert per individu). Bij persisterende klachten is een verwijzing naar de neurochirurg voor neurolyse aangewezen. Na behandeling zal het anterolaterale bovenbeen gevoelloos zijn.

Bron: Reumatologie

Foto: Fotolia


Tip

Pijn zonder strijd  Pijn   Pijneducatie

Pijn zonder strijd, over stoppen met vechten en zin in je leven krijgen, Jaap Spaans