Urologie

Achtergrond

Vragen over Pre-expositie Profylaxe (PrEP) tijdens het spreekuur

| Huisartsen krijgen steeds vaker vragen over PrEP tijdens het spreekuur. PrEP, Pre-expositie Profylaxe, is een combinatie van de hiv-remmers Emtricitabine en Tenofovir disoproxil. In juli 2016 is PrEP in Europa geregistreerd voor de preventie van hiv. Informatie over PrEP zal worden opgenomen in de volgende versie van de NHG-Standaard Het soa-consult. Lees meer »

Casus

Vrouw (78) met urineverlies door medicijn

| Marja de Visser (78) komt bij de huisarts voor controle van haar depressie. Haar man is een anderhalf jaar geleden overleden waarna ze steeds somberder is geworden. De Visser krijgt nu amitryptinine 75mg, dit werkt goed. Ze vertelt opgelucht dat het beter gaat. Aan het einde van het consult, vertelt ze opeens dat ze in toenemende mate last heeft van urineverlies en vraagt ze of ze geen recept kan krijgen voor incontinentiemateriaal. Lees meer »

Achtergrond

Vaginale prolaps kwestie van aanleg

| Vaginale prolaps, ook wel ‘verzakking’ genoemd, is een veelvoorkomende aandoening, die voor de betroffen vrouwen veel hinder kan veroorzaken en de kwaliteit van leven sterk kan beïnvloeden. Sabrina Lince ontdekte in haar onderzoek dat naast de bekende risicofactoren voor het ontwikkelen van deze aandoening, zoals zwangerschap, bevalling en menopauze, ook erfelijkheid een belangrijke rol blijkt te spelen. Lees meer »

Casus

15-jarig meisje met mogelijk pubertas tarda

| Een 15-jarig meisje komt samen met haar moeder bij de huisarts. Zij zit in de derde klas van het gymnasium. Haar vriendinnen zijn allemaal al ongesteld, de meeste al een paar jaar, en zij nog steeds niet! Hoewel de moeder ook laat was met de menarche, maken moeder en dochter zich toch een beetje zorgen. Het meisje is recent aan haar groeispurt begonnen. Lees meer »

Achtergrond

Blaashalsdisfunctie obstructieve mictieklachten

| Het ontstaan van obstructieve mictieklachten wordt meestal toegeschreven aan een toegenomen urethrale weerstand. Het bekendste voorbeeld van een aandoening die tot een verhoogde urethrale weerstand kan leiden, is benigne prostaathyperplasie (BPH) . Ook andere aandoeningen kunnen hiertoe leiden. Welke zijn dat? Lees meer »

Achtergrond

Diagnosetraject prostaatkanker teruggebracht tot 2 weken

| Het Radboudumc Centrum voor Oncologie heeft het diagnosetraject voor prostaatkanker zodanig vernieuwd dat mannen met mogelijk prostaatkanker in maximaal twee weken weten waar ze precies aan toe zijn. Dat proces duurt nu soms maanden. Bovendien is de diagnostiek nauwkeuriger geworden en krijgt iedere patiënt een persoonlijk, multidisciplinair afgewogen behandeladvies. Lees meer »

Kleine klachten

Ziekte van Peyronie (peniscurvatuur)

| De ziekte van Peyronie is meestal een verworven aandoening waarbij harde fibrotische plaques gevormd worden in de wand van de corpora cavernosa. De oorzaak zou chronische microtraumata kunnen zijn. Soms treedt zelfs kraakbeen- of botvorming op in de plaque. Op de plaats van de plaque kan de wand van de zwellichamen tijdens de erectie niet goed meegeven, waardoor de penis aan die kant niet kan verlengen en dus kromtrekt bij de erectie. Lees meer »

Achtergrond

Beloop van een spontane abortus

| Het beloop van spontane abortus kan variëren van zeer vlot en gemakkelijk tot langdurig en moeizaam. In ongeveer 80% van de gevallen zijn de begeleidende verschijnselen van pijn en bloedverlies spontaan gestopt binnen een week. Men kan dus het beste het natuurlijk beloop afwachten, tenzij het bloedverlies te groot is of te lang duurt. Lees meer »

Achtergrond

Testosteron ‘maakt’ nog geen zin in seks

| Wanneer de huisarts met patiënten over seksualiteit spreekt, is het van belang kennis te hebben van het normale seksuele functioneren. Tot op heden worden (huis)artsen geschoold in het aangepaste lineaire model van Masters en Johnson, waarbij de fase van libido voorafgaat aan die van opwinding en orgasme, en waarna er een periode van fysiologisch herstel nodig is totdat het libido zich weer gaat manifesteren. Libido is een begrip uit het psychoanalytisch denken: seksualiteit wordt beschouwd als een soort natuurlijke en spontane drift. Dit model is niet langer houdbaar. Lees meer »

Achtergrond

Bekkenringfracturen

| Bekkenringfracturen zijn het gevolg van een compressieletsel of een translatieletsel (‘shear letsel’). Duidelijke vormveranderingen zijn niet merkbaar, tenzij bij zware onderbrekingen van de bekkengordel (fractuur van Malgaigne). Een fractuurhematoom kan zichtbaar zijn ter hoogte van de symphysis pubis, de basis van de penis, het scrotum, de labia en het perineum. Een complicatie kan een blaasruptuur zijn. Lees meer »