Urologie

Casus

Een zwelling in het scrotum

| De 22-jarige Lars Verhoog verschijnt op het spreekuur met een sinds enkele weken bestaande zwelling in de balzak links die geleidelijk in grootte is toegenomen. In het verleden werd vanwege een niet-ingedaalde bal een orchidopexie links uitgevoerd. Bij het lichamelijk onderzoek is een zwelling van de linkerbal te zien. Bij palpatie wordt een vaste niet-pijnlijke tumor palpabel in de linkerbal ontdekt. Lees meer »

Achtergrond

Erectiestoornis bij diabetes type 2

| Erectiestoornissen bij diabetes mellitus komen veel voor. Ze zijn multifactorieel bepaald. PDE-5-remmers vormen een effectief onderdeel van de behandeling naast praten over seks. Geef bij het voorschrijven goede uitleg en instructies over het gebruik van PDE-5-remmers. Dit verhoogt de effectiviteit ervan aanzienlijk. In dit artikel gaat Patrick Dielissen, huisarts in Nijmegen en lid van de NHG-expertgroep Seksuele Gezondheid, hier nader op in. Lees meer »

Casus

Pijn in de rechterflank: niersteenaanval

| De echtgenote van een 37-jarige man belt de huisarts. Haar man heeft sinds enkele uren een heftige pijn in de rechterflank met misselijkheid en neiging tot braken. De urine zou donker gekleurd zijn. De huisarts denkt aan nierstenen, maar moet aanvullende vragen stellen. Wat is het verdere beleid? Lees meer »

Achtergrond

Vragen over Pre-expositie Profylaxe (PrEP) tijdens het spreekuur

| Huisartsen krijgen steeds vaker vragen over PrEP tijdens het spreekuur. PrEP, Pre-expositie Profylaxe, is een combinatie van de hiv-remmers Emtricitabine en Tenofovir disoproxil. In juli 2016 is PrEP in Europa geregistreerd voor de preventie van hiv. Informatie over PrEP zal worden opgenomen in de volgende versie van de NHG-Standaard Het soa-consult. Lees meer »

Casus

Vrouw (78) met urineverlies door medicijn

| Marja de Visser (78) komt bij de huisarts voor controle van haar depressie. Haar man is een anderhalf jaar geleden overleden waarna ze steeds somberder is geworden. De Visser krijgt nu amitryptinine 75mg, dit werkt goed. Ze vertelt opgelucht dat het beter gaat. Aan het einde van het consult, vertelt ze opeens dat ze in toenemende mate last heeft van urineverlies en vraagt ze of ze geen recept kan krijgen voor incontinentiemateriaal. Lees meer »

Achtergrond

Vaginale prolaps kwestie van aanleg

| Vaginale prolaps, ook wel ‘verzakking’ genoemd, is een veelvoorkomende aandoening, die voor de betroffen vrouwen veel hinder kan veroorzaken en de kwaliteit van leven sterk kan beïnvloeden. Sabrina Lince ontdekte in haar onderzoek dat naast de bekende risicofactoren voor het ontwikkelen van deze aandoening, zoals zwangerschap, bevalling en menopauze, ook erfelijkheid een belangrijke rol blijkt te spelen. Lees meer »

Casus

15-jarig meisje met mogelijk pubertas tarda

| Een 15-jarig meisje komt samen met haar moeder bij de huisarts. Zij zit in de derde klas van het gymnasium. Haar vriendinnen zijn allemaal al ongesteld, de meeste al een paar jaar, en zij nog steeds niet! Hoewel de moeder ook laat was met de menarche, maken moeder en dochter zich toch een beetje zorgen. Het meisje is recent aan haar groeispurt begonnen. Lees meer »

Achtergrond

Blaashalsdisfunctie obstructieve mictieklachten

| Het ontstaan van obstructieve mictieklachten wordt meestal toegeschreven aan een toegenomen urethrale weerstand. Het bekendste voorbeeld van een aandoening die tot een verhoogde urethrale weerstand kan leiden, is benigne prostaathyperplasie (BPH) . Ook andere aandoeningen kunnen hiertoe leiden. Welke zijn dat? Lees meer »

Achtergrond

Diagnosetraject prostaatkanker teruggebracht tot 2 weken

| Het Radboudumc Centrum voor Oncologie heeft het diagnosetraject voor prostaatkanker zodanig vernieuwd dat mannen met mogelijk prostaatkanker in maximaal twee weken weten waar ze precies aan toe zijn. Dat proces duurt nu soms maanden. Bovendien is de diagnostiek nauwkeuriger geworden en krijgt iedere patiënt een persoonlijk, multidisciplinair afgewogen behandeladvies. Lees meer »